TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Nicolae Ivan şi provocările politicului transilvănean de la începutul secolului XX


Andreea Dăncilă Ineoan, Nicolae Ivan și provocările politicului transilvănean de la începutul secolului XX

 

Partitura asumată de Nicolae Ivan în planul politicului transilvănean, mai cu seamă în perioada în care acesta era asesor consistorial la Sibiu, nu se rezumă doar la o susținută activitate publicistică în paginile Telegrafului român. Cu începere din anul 1906, Nicolae Ivan se află într-o ipostază dificil de gestionat: deși ocupă o funcție de conducere în cadrul Partidului Național Român din Transilvania, fiind vicepreședinte al acestui for de largă reprezentativitate, acesta nu ezită să încurajeze activ un nucleu de tineri coagulat în jurul lui Octavian Goga, ce va funcționa asemenea unui grup de presiune pentru scena culturală, politică, dar și bisericească transilvăneană. Chiar dacă incomod în multe rânduri pentru elitele consacrate ale vremii, grupul tinerilor intransigenți, va beneficia întotdeauna de susținerea aproape paternalistă a asesorului sibian, care alături de Miron Cristea, Roman Ciorogariu, rămânea, în ciuda acuzelor din partea propriului partid, un adept al reformării felului de a face politică.   

Studiul de față încearcă astfel să recompună din frânturi de epocă profilul unui reprezentat al elitei bisericești transilvănene emblematic pentru intersecțiile sale cu sfera puterii, fie ea ecleziastică, politică ori culturală.

Keywords: episcopul Nicolae Ivan, „Telegraful român”, Partidul Național Român din Transilvania, polemică, cultura nţională, identitate românescă


 

ANDREEA DĂNCILĂ INEOAN