TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Influenţa Academiei Athonite în viaţa bisericească şi culturală a Greciei şi în Ţările Ortodoxe


 

Academia Athonită sau Athoniada, înfiinţată în jurul anului 1750 (1743), a adus o importantă contribuţie în viaţa culturală şi în învăţământul din Grecia, dar şi în Sud-Estul Europei, prin majoritatea profesorilor şi studenţilor străluciţi, precum Evghenie Vulgaris şi Nichifor Theotokis, care au predat la diferite şcoli în Grecia, Rusia şi Ţările Române, respectiv, la Academiile Domneşti din Iaşi şi Bucureşti. Alături de aceştia, se cuvine a fi amintit Neofit Kavsokalivitul şi un fost student strălucit al Academiei Athonite, Iosif Moesiodax, zis şi Moesiodacul sau Dobrogeanul1, care a predat la Academiile Domneşti din Iaşi şi Bucureşti.

Keywords: Academia Athonită, Grecia, Muntele Athos, Evghenie Vulgaris, Nichifor Theotokis, Neofit Kavsokalivitul, Iosif Moesiodax, Academiile Domneşti din Iaşi şi Bucureşti

1 Merită să notăm că Moesio-Dac (adică dac din provincia sud-dunăreană Moesia era unul din termenii cu care se identificau pe ei înşişi cărturarii aromâni din perioada secolelor XVIII-XIX, arătând astfel conştiinţa lor naţională, cu mult înainte de aşa numita propagandă românească între aromâni (cf. Th. Zisis, „Actualitatea învăţăturii Sfântului Atanasie din Paros" în Tabor, nr. 7, octombrie 2011, p. 26. nota 10).


 

VISARION PAŞCA