Clerici ortodocşi din Ţara Lăpuşului prezenţi la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia La Marea Adunare Națională din Alba Iulia, ținută la 1 Decembrie 1918, preoțimea ortodoxă din Țara Lăpușului a fost reprezentată de doi clerici. Andrei Ludu, protopop al Cetății de Piatră și ulterior al Hunedoarei, a mers la Alba Iulia ca delegat din oficiu, fiind protopop, dar și ca trimis din partea Despărțământului local al Astrei, fiind președintele acestuia. Ca un semn al considerației de care se bucura din partea populației lăpușene, în 1919 a fost ales deputat în primul Parlament al României Mari.
Cel de al doilea reprezentant al preoțimii de aici la Alba Iulia a fost preotul Nicolae Gherman din Rohia. Dacă Andrei Ludu era „în trecere” prin Țara Lăpușului, unde a venit în 1912 și de unde avea să plece în 1920, Nicolae Gherman în schimb, era originar chiar de aici. Însăși plecarea lui la studiile teologice de la Sibiu s-a făcut ca urmare a solicitării consătenilor săi din Rohia. După ce a votat la Alba Iulia pentru Unirea cu România, a edificat între 1923 și 1926 biserica și primul nucleu de clădiri al mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia.
La 5 decembrie 1918 a avut loc în Târgul Lăpușului un adevărat măcel săvârșit de o trupă de 60 de soldați unguri împotriva românilor adunați în curtea școlii confesionale greco-catolice spre a afla desfășurarea evenimentelor de la Alba Iulia. S-a soldat cu peste 20 de morți și aproape 100 de răniți. Momentul a reprezentat obolul de sânge al populației lăpușene la desăvârșirea unității noastre naționale.
COSMIN COSMUŢA |
|