Analiza lui Paul Sterian asupra economiei româneşti
Camelia SURUIANU, Analiza lui Paul STERIAN asupra economiei românești
Dotat cu un simț de observație deosebit de fin, Paul Sterian s-a remarcat în perioada interbelică mai ales prin studiile sale economice. Puternic marcat de situația dezolantă a României de după Primul Război Mondial, începe să studieze cu deosebit zel mișcările economice mondiale. Astfel, la douăzeci și cinci de ani, respectiv în anul 1929, reușește să definitiveze o teză de pionierat în domeniul economiei, La Roumanie et la réparation des dommages de guerre, obținând titlul de doctor la Universitatea Sorbona.
După ce a revenit în țară Paul Sterian și-a susținut opiniile în numeroase conferințe publice, cele mai renumite fiind organizate de Uniunea Camerelor de Comerț și de Industrie din București. Printre studiile sale păstrate pănă astăzi în Biblioteca Universitară București se numără: Problemele previziunii economice în patru conferințe (1930), Variațiile ciclice ale producției românești (1930), Idealul panromânesc și dezvoltarea economică a țării (1938). Seriozitatea cu care abordează temele enunțate se îmbină în mod fericit cu intuiții profunde în acest domeniu. Chiar dacă s-au scurs câteva decenii de când făcea analiza indicilor economici, studiile sale se dovedesc a fi utile cititorului și în contextul actual.
Cuvinte cheie: economie, productivitate, criză economică, export, import
După ce a revenit în ţară Paul Sterian şi-a susţinut opiniile în numeroase conferinţe publice, cele mai renumite fiind organizate de Uniunea Camerelor de Comerţ şi de Industrie din Bucureşti. Printre studiile sale păstrate pănă astăzi în Biblioteca Universitară Bucureşti se numără: Problemele previziunii economice în patru conferinţe (1930), Variaţiile ciclice ale producţiei româneşti (1930), Idealul panromânesc şi dezvoltarea economică a ţării (1938). Seriozitatea cu care abordează temele enunţate se îmbină în mod fericit cu intuiţii profunde în acest domeniu. Chiar dacă s-au scurs câteva decenii de când făcea analiza indicilor economici, studiile sale se dovedesc a fi utile cititorului şi în contextul actual.
Cuvinte cheie: economie, productivitate, criză economică, export, import.
CAMELIA SURUIANU |