Spiritualitate creştină versus legionarism în detenţia comunistă Studiu de caz: Ioan Ianolide
Adrian Nicolae Petcu, Spiritualitate creştină versus legionarism în detenţia comunistă. Studiu de caz: Ioan Ianolide
Ioan Ianolide este cunoscut astăzi mai ales prin lucrarea sa memorialistică, „Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă”, scrisă sub persecuţia comunistă, dar publicată în anul 2006, prin osteneala maicilor de la mănăstirea Diaconeşti, din judeţul Bacău.
În demersul nostru, nu ne propunem să verificăm cele scrise de Ianolide în cartea sa, ci încercăm să-l cunoaştem din perspectiva documentelor Securităţii, evident într-o privire obiectivă şi critică, contribuind astfel la creionarea biografiei şi faptelor sale, dar şi la cunoaşterea spiritualităţii ce a marcat detenţia din penitenciarul Tg. Ocna.
În consultarea surselor de arhivă, observăm că avem de-a face cu un limbaj eminamente politic, agresiv la adresa spiritualităţii creştine, menit să întruchipeze şi cele mai abominabile conspiraţii legionare la adresa regimului comunist. Securitatea considera că la Tg. Ocna se întreţinuse o activitate legionară de îndoctrinare, organizare şi recrutare, pentru ca după eliberare protagoniştii să atenteze la temelia regimului comunist.
De aceea, procesul intentat celor 30 de inculpaţi în frunte cu Ioan Ianolide şi Constantin Voicescu în anul 1959, dar şi altele din această perioadă, a fost îndreptat tocmai împotriva exponenţilor din temniţa comunistă care adoptaseră vieţuirea creştină mai presus de orice atitudine de natură politică. Altfel spus a fost un proces împotriva conştiinţei creştine din închisorile comuniste.
Etichete: persecuţie comunistă, Ioan Ianolide, spiritualitate creştină, dosarele Securităţii, legionarism
ADRIAN NICOLAE PETCU |