Alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit ANDREI
Alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit ANDREI
Bogdan Ivanov
Alegerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei în scaunul de Arhiepiscop al Vadului Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a reprezentat soluţia înţeleaptă pe care Sfântul Sinod a luat-o pentru ca lucrarea culturală şi implicarea socială a vrednicului de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu să fie continuată în modul cel mai firesc. Înzestrat cu o mare înţelepciune pastorală, confirmată printr-o administraţie ce a ştiut să îmbine excelent duhovnicia cu actul gospodăresc, Înaltpreasfinţitul Andrei este ierarhul care l-a secondat îndeaproape pe Mitropolitul Bartolomeu, în consolidarea Mitropoliei Clujului, cu o prietenie şi o sinceră admiraţie, până în ultimele clipe ale vieţii sale. Toate acestea sunt premizele morale ale unei asumări oneste a moştenirii Mitropolitului Bartolomeu, nu ca pe o povară a istoriei, ci ca pe un talant ce poate fi înmulţit spre binele Bisericii şi al oamenilor.
La rândul lui, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în primele declaraţii publice de după alegerea sa la Cluj, şi-a exprimat dorinţa de a continua lucrarea misionară şi de a desfăşura noi proiecte sociale în beneficiul celor păstoriţi. „Gândul este să continui misiunea deosebit de bogată pe care a întreprins-o Înaltpreasfinţitul Bartolomeu. Voi încerca pe cât se poate să lucrez cu clerul şi cu poporul, pentru o viaţă duhovnicească aleasă. Nu vom neglija, sper, nici slujirea socială, pentru că cele două aripi care îl ridică pe om spre Dumnezeu sunt viaţa duhovnicească şi pe de altă parte implicarea socială. Credinţa trebuie dublată de faptă, nu se poate altfel. Sper să ne ajute Dumnezeu să îndeplinim misiunea cea bună pentru Biserica Domnului Iisus Hristos".
Noul Mitropolit, ales pe 18 martie
Procedurile preliminare alegerii noului Mitropolit au Clujului s-au desfăşurat la Cluj, în zilele de 14 şi 15 martie 2011, când, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a întrunit, în şedinţă consultativă, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Clujului, împreună cu membrii de drept pentru desemnarea candidaţilor la scaunul vacant de Arhiepiscop şi Mitropolit. În conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, privitoare la alegerea de mitropolit, membrii sinodului Mitropolitan i-au desemnat prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei şi pe Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Irineu Bistriţeanul, candidaţi la scaunul vacant de Arhiepiscop şi Mitropolit. Întrucât cei doi candidaţi au întrunit aşteptările membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, precum şi a celor de drept, s-a decis, cu unanimitate de voturi, menţinerea listei, fără a se impune completarea ei cu încă un ierarh eligibil. Astfel, lista finală cu numele celor doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan şi confirmată de Adunarea eparhială a fost înaintată Sfântului Sinod, care s-a întrunit vineri, 18 martie 2011, la reşedinţa Patriarhală din Bucureşti.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru, de vineri, 18 martie 2011, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, l-a ales prin vot secret, cu 29 de voturi din 46 exprimate, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a obţinut 17 voturi. După încheierea procedurii de vot s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a intonat „Veşnica pomenire" pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, care ar fi împlinit în această zi 90 de ani.
Întronizarea la cinci ani de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului
Solemnitatea întronizării Înaltpreasfinţitului Părinte ANDREI ANDREICUŢ ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a avut loc vineri, 25 martie 2011, de Praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, când s-au împlinit, în mod fericit, cinci ani de la înfiinţarea Mitropoliei clujene şi de la întronizarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania. Sfânta Liturghie şi întronizarea noului Arhiepiscop şi Mitropolit s-au desfăşurat în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, când de la ora 900 a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de 27 de arhierei, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Catedralei Mitropolitane şi de Corul de cameră Psalmodia Transylvanica, ambele dirijate de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj.
După încheierea Sfintei Liturghii a avut loc Ceremonia de instalare a noului Mitropolit, în care Preasfinţitul Arhiereu Vicar Iustin Sigheteanul a citit textul Gramatei Patriarhale, iar Preafericitul Părinte Daniel i-a înmânat Înaltpreasfinţitului Andrei mantia arhierească, engolpionul şi crucea pectorală, camilafca neagră cu cruce şi cârja arhierească, însemnele noii demnităţi mitropolitane. În cuvântarea sa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că această chemare la slujirea de mitropolit este pentru Înaltpreasfinţitul Andrei o demnitate mai mare şi o responsabilitate mai grea, în Biserica Ortodoxă. În această slujire şi demnitate, noul Mitropolit va trebui să gestioneze dialogul cu Mitropolia de la Sibiu şi să articuleze întregul corp sinodal ardelean într-o lucrare pastorală şi misionară eficientă.
Din partea Arhiepiscopiei Clujului, părintele vicar Iustin Tira a adresat noului Chiriarh un cuvânt de bun venit, în care a făcut un bilanţ al moştenirii instituţionale şi culturale a Mitropolitului Bartolomeu şi a celorlalţi ierarhi înaintaşi, care au înnobilat prin slujirea lor Eparhia Clujului.
Prezent la slujba din Catedrală, domnul Emil Boc, Primul Ministru al României, a prezentat mesajul său de felicitare noului Mitropolit, pe scaunul care „poartă pecetea slujirii memorabile în domeniul vieţii bisericeşti şi a culturii a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu". Mesajul Preşedintelui Traian Băsescu a fost citit de domnul Cătălin Buciumeanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale.
Un program pastoral deschis spre tineri şi dialogul cu lumea
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi-a sintetizat programul pastoraţiei sale la Cluj, care pornieşte de la dialogul şi conlucrarea cu episcopii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, dar şi cu ierarhii din Sinodul Mitropoliei Ardealului. În slujirea sa, noul Mitropolit s-a arătat deschis în dialogul cu preoţii şi credincioşii, pe care îi va purta în inimă, şi pe care îi va asculta în bucuriile şi necazurile lor, dar îi va şi ajuta după putere. Noul Mitropolit s-a arătat deschis în colaborarea cu instituţiile de cultură ale Clujului, cu Universităţile şi, în mod deosebit, cu intelectualitatea clujeană, sedusă din ce în ce mai mult de duhul subtil al secularizării. Din preocupările pastorale majore nu vor lipsi tinerii, cărora Mitropolitul le va da o mare atenţie şi care vor ocupa un loc special în întreaga lui slujire arhierească şi cărora le adresează un program catehetic special. În continuare, Înaltpreasfinţitul Andrei a subliniat angajarea sa fermă în continuarea proiectelor începute de Mitropolitul Bartolomeu şi lăsate în testament pentru succesorul său: Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu, Catedrala, Revistele Renaşterea şi Tabor, Radio Renaşterea şi celelalte proiecte sociale şi culturale de referinţă. Din slujirea sa ca Arhiepiscop şi Mitropolit nu va lipsi dimensiunea socială şi grija pentru cei aflaţi în suferinţă, prin îmbinarea celor două dimensiuni ale mărturiei creştine: Liturghia şi filantropia. În încheierea cuvîntării sale, Mitropolitul a subliniat deschiderea sa, în spiritual adevăratului ecumenism, care nu face niciun rabat doctrinar, spre celelalte confesiuni, începând cu greco-catolicii, continuând cu romano-catolicii şi protestanţii.
La ieşire, pe treptele Catedralei, credincioşii l-au întâmpinat cu mare entuziasm pe noul lor Mitropolit, care le-a mulţumit pentru încrederea şi primirea lor.
La eveniment au participat ierarhi, reprezentanţi ai altor Biserici istorice din Cluj şi Transilvania, înalţi demnitari de stat, reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare, personalităţi din lumea academică, artistică şi culturală, numeroşi preoţi, călugări şi câteva mii de credincioşi din întreaga Transilvanie. BOGDAN IVANOV |