TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Metoda ascetică a hermeneuticii Scripturilor, cu referire specială la harisma interpretativă
a Părintelui Sofronie


IOANNIS KARAVIDOPOULOS, Metoda ascetică de interpretare a Scripturii sfinte, cu referire în special la darul lui Sofronie mai mare de interpretare
În această prezentare susținem că modul în care Starețul Sofronie interpretează Sfânta Scriptură este calea tradiției ascetice, și în conformitate cu aceasta, că interpretarea ascet se desprinde din însăși viața și Tradiția Bisericii. Menționăm următoarele abordări de bază hermeneutice către Sfânta Scriptură în asceților:
1. Interpretarea ascetică a Scripturii folosește o metodă specială de abordare a textelor sacre, care constă
în înțelegerea Scripturii prin punerea ei în practică. Cu alte cuvinte, unul devine familiarizat cu textul biblic prin aplicarea ei în practică. Implicarea teoretică excesivă cu interpretarea Scripturii poate duce la o neglijare a aplicațiilor sale practice. Dimpotrivă, practica de zi cu zi duce la o viziune mai clară. Așa cum Fr. Sofronie scrie: "Experiența cea mai profundă, viziunea cea mai clară a lui".
2. Praxis nu constă în care prezintă un fel de activism, dar este o expresie a supunerii față de poruncile lui Hristos. Potrivit lui Sofronie Elder, poruncile lui Hristos nu sunt doar precepte, dar ele au un conținut ontologic. În esența lor, ele sunt o proiecție a vieții divine pe pământ.
3. Extragerea unui pasaj din contextul său original, este o practică comună cu asceți și se manifestă libertatea cu care ei se apropie și să trăiască Sfânta Scriptură. Aceasta conduce la un fel de interpretare care poate fi caracterizată ca "interpretare spirituală". În acest sens, se poate descoperi o diferență perceptibilă între scriitorii ascetici și știința modernă exegetic, pentru care prim principiu hermeneutic constă în stabilirea unei conexiuni la interior atunci când se interpretează un anumit pasaj sau un eveniment.
4. În cele din urmă, tot ceea ce reprezintă toți exegeții care erau și Părinți ai Bisericii vine cu siguranță pentru asceti precum: iluminarea Duhului Sfânt este esențială pentru înțelegerea și aplicarea Scripturii. Viața lor în Duhul Sfânt îi conduce la libertate în utilizarea și înțelegerea pasajele biblice. Astfel, ele se aplică de multe ori și de a dezvolta un pasaj biblic dat în cursul și în conformitate
la, tema predicii lor.
KEYWORD: ascetic, Sfânta Scriptură, Duhul Sfânt, Starețul Sofronie


 

IOANNIS KARAVIDOPOULOS