TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Episcopul Nicolae Ivan al Clujului (1921-1936) – aspecte legate de întemeierea eparhiei, alegerea
şi instalarea primului titular al acesteia


Cosmin Cosmuța, Episcopul Nicolae Ivan al Clujului (1921-1936) – aspecte legate de întemeierea eparhiei, alegerea și instalarea primului titular al acesteia

În lunile imediat următoare săvârșirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 au început demersurile pentru înființarea unei episcopii ortodoxe la Cluj, ca o continuatoare a vechilor eparhii de la Vad și Feleac. S-a remarcat prin inițiativa de care a dat dovadă în această problemă, încă de la început, arhimandritul Nicolae Ivan, consilier eparhial la Sibiu. De fapt, după ce marele arhiereu Andrei Șaguna lansase ideea necesității întemeierii unor noi eparhii ortodoxe la Timișoara, Oradea și Cluj, Sinodul arhidiecezan de la Sibiu și Congresul național bisericesc de aici au încercat în mai multe rânduri, între altele în 1892, 1900, 1903 și 1909 să transpună ideea în faptă, dar acest lucru nu s-a putut realiza decât după intrarea Transilvaniei în componența Statului român, în urma actului de la 1 Decembrie 1918.

Desemnat în 1919 de Consistoriul sibian să se ocupe de organizarea unui Consistoriu eparhial la Cluj, în vederea înființării preconizatei episcopii, arhimandritul și asesorul eparhial Nicolae Ivan a fost ales, hirotonit și instalat în cursul anului 1921 ca primul episcop al reînviatei eparhii a Vadului, Feleacului și Clujului. Dând dovadă de multă dăruire, dar și de o impresionantă capacitate de muncă, a reușit ca în cei 15 ani de păstorire la Cluj să edifice cu adevărat o episcopie în orașul care simboliza, în inima Transilvaniei, izbânda românismului asupra trecutelor veacuri de robie și suferință.

Keywords: Episcopul Nicolae Ivan, alegerea ca episcop, Episcopia Clujului, Consistoriu bisericesc,


 

COSMIN COSMUŢA