TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Artistul Gheorghe Russu, făuritorul iconostasului de la catedrala mitropolitană Adormirea Maicii Domnului de la Cluj


MARCEL GHE. MUNTEAN, Artistul Gheorghe Russu, făuritorul iconostasului de la Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului de la Cluj

Artistul Gheorghe Russu (1880-1972) face parte dintr-o generație de creatori ce și-au desăvârșit studiile în străinătate și care au activat în sfera vastă a artelor plastice. În aria artei sacre, a lucrat iconostasul Mănăstirii Sfântul Proroc Ilie de la Toplița și cel al Catedralei Episcopale Adormirea Maicii Domnului (azi mitropolitane) de la Cluj[1].

O serie de lucrări, icoane, ilustrații de carte – gravuri, proiecte –  definesc activitatea creatoare și amplă a artistului Gheorghe Russu până la plecarea sa din țară. A trecut la Domnul în anul 1972, la vârsta de 97 de ani.

Iconostasul înalt, somptuos, dinamic și pe registre structurate diferit cuprinde patru șiruri de icoane: o parte executate de artistul Gheorghe Russu, Icoanele Împărăteşti, iar cealată parte, mai numeroasă, poartă semnătura pictorului Anastasie Demian (1899-1977). Se consideră că tâmpla a fost sculptată de meșterul Moise Șchiopu din Rupea după proiectul pictorului Gheorghe Russu.

Păstrând tradiția postbrâncovenească și înscriindu-se în arta tâmplelor răsăritene monumentale, iconostasul se remarcă prin patru elemente definitorii ce îl particularizează: ușile împărătești, balustrada cu colonete și arhitrava, alături cu frizele de icoane și coronamentul compuse din șiruri paralele și așezate astfel ca ele să exprime proporție, stabilitate, somptuozitate, solemnitate, măreție și grandoare. 

 

CUVINTE CHEIE: Gheorghe Russu, Anastase Demian, Moise Șchiopul, Iacov Zugravul, Iconostas, Maica Domnului cu Pruncul, Deisis, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Altar, Ușile împărătești, Ușile diaconești, icoane de praznic

 



[1] Vlad Sebastian Rusu, Evoluția urbanistică a Clujului interbelic, Ed. Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2015, p. 94. Se consideră că tâmpla a fost sculptată de meșterul Moise Șchiopu din Rupea după proiectul pictorului Gheorghe Russu.


 

MARCEL GHE. MUNTEAN