TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Monahul în har, conform Părintelui Sofronie


Athanasie IEVTICI, Monahul în har, conform părintelui Sofronie
Prin pocăință, rugăciune și luptele ascetice ale vieții monahale, Harul Duhului Sfânt distinge călugăr în har. Astfel de călugări au fost Sfântul Siluan și ucenicul și biograful Starețul Sofronie său.
Prin Harul Duhului Sfânt, credincioșii sunt informați cu privire la prezența lui Dumnezeu în viața lor și înaintarea în Hristos. Calugarul are un gust Grace. Gustul de Grace, care, realizat în cadrul Bisericii, cultivă o relație mai strânsă cu Dumnezeu viu și adevărat, cu care dă viață Treimea. Calugarul experimentează gustul harului divin prin participarea sa la Sfânta Liturghie.
Starețul Sofronie arată în lucrările sale că poporul îi e sete de Dumnezeu și acesta este motivul pentru care doresc să iasă din constrângerile de timp și spațiu. Comuniunea cu Dumnezeu aduce pe om în veșnicia divină. În acest fel, noi orizonturi sunt deschise pentru existența umană. În cazul în care viața umană și, în special, acela al călugăr, nu este o viață în har, adică viața lui Hristos în noi, atunci suntem săraci și goi.
În scopul de a menține omul de la preamărire, care depărtează Harul lui Dumnezeu în el. El folosește retragerea sa ca mijloc de formare. Acest lucru se află aproape de limitele de disperare, dar nu este același lucru ca și într-adevăr a fost abandonat de Dumnezeul nostru milostiv. Aceasta are loc, astfel încât credința noastră va deveni mai profundă, mai mare și mai fermă.
CUVINTE CHEIE: călugăr, grație, Starețului Sofronie


 

ATHANASIE IEVTICI