TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Din interbelic spre „Epoca de Aur”. Percepţiile social-politice ale unui „grănicer” năsăudean (Simion Cismaş din Monor, Călindar 1937-1981)


Emilia Cismaş, Din interbelic spre “Epoca de Aur”. Percepţiile social-politice ale unui “grănicer” năsăudean (Simion Cismaş din Monor, Călindar 1937-1981)

 

Textul face trimitere la jurnalul unui ţăran român, cu patru clase primare, din Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud. Simion Cismaş este autorul unui jurnal intitulat Călindar, în care consemnează timp de aproape 44 de ani  (între 1937-1981) toate evenimentele care i-au marcat viaţa, atât cea personală dar şi cea a comunităţii din care face parte, precum şi realităţile naţionale şi mondiale, îmbinarea celor trei paliere, familial, naţional şi mondial demonstrându-i capacitatea de a vedea legătura intrinsecă dintre ele. Jurnalul lui Simion Cismaş este o istorie a celor mulţi uitaţi sau ignoraţi, o istorie a Monorului şi a satelor dinprejur, prezentându-i pe monoreni şi nu numai, drept participanţi la istorie şi ca făcând parte din ea. Are o valoare documentară extraordinară, făcând parte din acele reconstituri fundamentale care întregesc imaginea unei epoci, venind în completarea studiilor istorice, făcându-le mai vii. Istoria vine astfel, de la sursă, prin trăitorii şi făuritorii ei.

Keywords: Simion Cismaş, Călindar, Monor, istoria transilvană

 

 


 

EMILIA CISMAŞ