TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Arhiepiscopul Teofil Herineanu în documentele Securităţii


Biografia ierarhului care în 1949 provenea din rândul greco-catolicilor, Teofil Herineanu, este prea puţin cunoscută, chiar şi consultând periodicele bisericeşti. La acestea se adaugă arhivele confesionale, neconsultate până acum pe acest subiect. Însă, cercetarea unor documente ale Securităţii, în special dosarul care i-a fost întocmit de Securitate, reflectă şi confirmă pe alocuri multe elemente care ajută la conturarea unei biografii atât de necesare despre un ierarh prea puţin cunoscut, dar prea mult hulit în istoriografia, mai ales de sorginte greco-catolică.

Dosarul de la Securitate întocmit pe numele lui Teofil Herineanu în perioada 1949-1987 are 10 volume, cu aproximativ 2500 de file. Acesta reflectă modul în care Securitatea a lucrat informativ zeci de ani împotriva acestui ierarh. Dosarul conţine de la note informative ale informatorilor dirijaţi în jurul său, la planuri de măsuri operative ale organelor de represiune şi până la materiale ce conţin convorbirile  pe care ierarhul Herineanu le ţinea fie la telefon, fie în reşedinţa sa din Cluj.

Lectura acestor documente ne conturează portretul unui ierarh care permanent s-a dovedit un apropiat al slujitorilor sinceri ai altarului, al monahilor care îşi înţelegeau menirea de rugători pentru pacea lumii, dar mai ales al celor obidiţi, al celor nedreptăţiţi de regimul politic. Un ierarh care înţelegea să-i reintegreze imediat în slujire pe preoţii foşti condamnaţi sau să trimită ajutoare materiale şi băneşti, mai ales de sărbătorile creştine, celor săraci şi neajutoraţi, este credem un reper de moralitate şi de autentică purtare creştină.

 


 

ADRIAN NICOLAE PETCU