TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Primul sfânt bistriţean - Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin


 

Primul sfânt bistriţean - Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

 

 

 

 

Bogdan IVANOV

 

 

Faptul că sfinţii au vocaţia de a uni oameni şi popoare în jurul lor reprezintă o realitate pe deplin confirmată de evenimentul canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit în chiar localitatea sa natală, în zilele de 13 şi 14 aprilie 2007. Canonizarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin a fost aprobată de Sfântul Sinod în şedinţa din 14-15 noiembrie anul trecut, când s-a stabilit ca dată de sărbătorire a lui 14 aprilie. La acest moment, unic pentru această parte a ţării, Sfântul Pahomie a adunat, în mica localitate bistriţeană, înalţi ierarhi, preoţi, monahi, credincioşi şi demnitari de stat, ca o confirmare a participării comune, a clerului şi a poporului, la recunoaşterea unui nou sfânt în Biserica Ortodoxă. La eveniment a participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene condusă de Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al Întregii Ucraine, împreună cu Episcopul Luca de Vasilkov, Episcopul Antonie de Borispil şi Arhimandritul Oleandr.

Evenimentul marchează recunoaşterea şi asumarea publică a sfinţeniei unei persoane şi trecerea ei în calendarul liturgic, ca o ultimă etapă a procesului de canonizare. În procesul de canonizare cel care recunoaşte sfinţenia unor persoane este poporul credincios, ierarhia şi Biserica având rolul de a confirma şi a finaliza dosarul necesar trecerii în rândul sfinţilor.

Ceremonia unei canonizări este structurată în două momente esenţiale ce marchează trecerea la sfinţenie, de la statutul de simplu răposat la cel de sfânt cinstit de Biserică. Primul moment îl reprezintă ultima pomenire a răposatului, iar cel de al doilea anunţă prima pomenire a sfântului care va fi oficial recunoscut de popor şi Biserică. La Gledin, ceremonia de proclamare solemnă a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie a început în seara zilei de vineri, 13 aprilie cu slujba ultimului parastas pentru Pahomie Episcopul, urmată de vecernia şi utrenia întru cinstirea Sfântului Pahomie de la Gledin. Slujba de priveghere şi de primă cinstire a sfântului, din ajunul marii sărbători, a fost oficiată de Arhiepiscopul Andrei de Alba Iulia şi de Preasfinţitul Episcop vicar Vasile Someşanul. Răspunsurile la slujbe au fost date de călugăriţele de la Mânăstirea Piatra Fântânele şi de corul de cameră „Psalmodia Transylvanica" al Facultăţii de Teologie din Cluj, dirijat de Pr. Prof. Vasile Stanciu.

Slujba solemnă a proclamării publice a canonizării Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin a început în dimineaţa zilei de sâmbătă, 14 aprilie, cu slujba acatistului Sfântului, continuată de procesiunea în jurul bisericii cu icoana sfântului ierarh, care a fost aşează în faţa credincioşilor pe tot parcursul ceremoniei. Icoana sfântului Pahomie, înconjurat de opt sfinţi ierarhi şi cuvioşi români, a fost pictată pe lemn de pictorul Manole Pătraşcu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 25 de arhierei, conduşi de Mitropolitul Vladimir al Kievului şi de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, alături de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a peste 5000 mii de credincioşi veniţi din întreaga Transilvanie. De asemenea, la Gledin au fost prezenţi Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, Preşedintele Academiei Române, Profesorul Ionel Haiduc, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale civile şi militare.

În cadrul Sfintei Liturghii, după Vohodul Mic, s-a consumat momentul proclamării publice a canonizării Sfântului Pahomie, ceremonie condusă de Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În cadrul ei, Mitropolitul Laurenţiu a citit mesajul Patriarhului Teoctist adresat cu acest prilej, precum şi salutul său frăţesc adresat delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, moment urmat de citirea de către Episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul, a Tomosului Sinodal, actul de canonizare semnat de toţi membrii Sfântului Sinod. În încheierea ceremoniei, Episcopul vicar Irineu Bistriţeanul a citit textul vieţii Sfântului Pahomie, sinaxarul aprobat de Sfântul Sinod, după care a continuat Sfânta Liturghie.

În încheierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Bartolomeu a vorbit de datoria ierarhului de a descoperi sfinţenia vieţii celor care s-au nevoit şi au trăit, de a o recunoaşte şi ridica la cinstirea altarelor. Din această datorie, ierarhul clujean a deschis în urmă cu doi ani dosarul de canonizare al Sfântului Ierarh Cuvios Pahomie de la Gledin, anunţând totodată şi demersurile pentru un nou dosar de canonizare al venerabilului mărturisitor Atanasie Todoran de la Bichigiu, martirizat prin frângere pe roată la 12 noiembrie 1763. Cel care a oferit pentru prima dată o imagine de sfânt a Cuviosului Pahomie de la Gledin a fost regretatul părinte Constantin Voicescu, care a dat prima biografie a monahului şi arhiereului bistriţean. Mitropolitul Bartolomeu a mulţumit în cuvântul său preotului Ioan Pintea şi Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru redactarea şi definitivarea textelor imnografice care alcătuiesc slujba şi acatistul Sfântului, pictorului Pătraşcu care a realizat superba icoană, care a fost aprobată de Sfântul Sinod, Preotului Ştefan Iloaie pentru eforturile la definitivarea dosarului de canonizare, şi, nu în ultimul, rând delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Ucraina pentru cinstea pe care au adus-o prin participarea la acest eveniment. Drept mulţumire, Mitropolitul Bartolomeu a oferit icoana Sfântului Ierarh Pahomie mânăstririi Lavra Pecerska şi un exemplar din Biblia - ediţia Jubiliară a Sfântului Sinod pentru bibliotecă, care să poată fi citit de toţi pelerinii români care vor vizita Lavra, iar Mitropolitului Vladimir i-a oferit o icoană cu Sfinţii ardeleni, şi icoane pentru ceilalţi membri ai delegaţiei.

Mitropolitul Vladimir a adresat un cuvânt celor prezenţi în care a vorbit de importanţa chemării la sfinţenie pentru fiecare creştin, de posibilitatea fiecăruia de a deveni sfânt, precum şi de faptul că sfinţii îi unesc pe creştini şi Bisericile în lauda Aceluiaşi Domn. Cu acest prilej Mitropolitul Kievului a oferit Înaltpreasfinţitului Bartolomeu un engolpion relicvar care conţine sfinte moaşte de la cei peste 100 de sfinţi care se află în Lavra Pecerska, loc unde s-a nevoit şi a trecut la Domnul şi Sfântul Ierarh Pahomie.

În încheiere, Mitropolitul Bartolomeu l-a invitat pe Preşedintele României, Dl. Traian Băsescu să adreseze câteva cuvinte soborului de arhierei şi poporului credincios prezent la slujba de canonizare. Preşedintele a primit din partea Mitropolitului Kievului un ou pascal precum şi un album cu Mânăstirea Lavra Pecerska din Kiev.

Importanţa momentului canonizării de la Gledin poate fi surprinsă din perspectiva faptului inedit pentru această zonă a Bistriţei, care până acum nu a dat sfinţi în Biserică, precum şi ca o premisă importantă a redeschiderii unui dialog cu ortodoxia slavă, prin prezenţa delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.


 

BOGDAN IVANOV