TABOR - Traditie şi Actualitate în Biserica Ortodoxă Română
< Înapoi Link-uri
Cautare

Cultura virtuală - expresie a unei false comunicări


Cultura realitatii virtuale pentru prima data in istorie reuseste sa creeze un metatext, un metalimbaj in care sunt integrate texte scrise, sunete, imagini ce afecteaza integral fiinta umana (nu doar la nivel cerebral). Cel care este conectat la reteaua unei astfel de culturi poate sa se impartaseasca cu toate simturile de ceea ce ce i se ofera. Nivelul la care opereaza cultura virtuala este cel al imaginarului.

Cyberspace-ul reprezinta mediul in care relatiile noastre cu ceilalti sunt remodelate, in care comunitatile sunt reinventate, cautandu-se noi comunitati si noi posibilitati de comunicare.

Informatia si trairea pentru informatie, construirea unor relatii care se consuma exclusiv in sfera informatiilor nu reprezinta decat o risipire inspre exterior, spre periferic, o refuzare a propriei luciditati care trimite la interiorizare. Evadarea intr-un iluzoriu confortabil posibila prin intermediul televizorului este accentuata in cadrul comunicarii informatizate, interactivitatea prezenta in cyberspace dand amagirea unor relatii autentice. Insa simularea si surogatul domina relatiile cybersocietatii. Cyberspace-ul din acest punct de vedere reprezinta o generalizare a unui mod de viata care implica suma refuzurilor de a asuma adevaratele probleme ale vietii ce conduc la intuirea sensului propriei existente.

 


 

ADRIAN LEMENI